Helft voor en helft tegen herindeling in Jorwert

 

 

In Jorwert was op dinsdagavond 22 april j.l. de avond over de herindeling georganiseerd in dorpshuis Ons Huis. Er was een opkomst van 20 inwoners. De inleiding door Piet de Boer was geïmproviseerd omdat de apparatuur het af liet weten. Na de inleiding, voordelen, nadelen van een mogelijke herindeling of geen herindeling was er ruimte voor vragen en discussie. De meningen bleken uiteindelijk verdeeld.

 

Een van de eerste opmerkingen die uit de zaal kwam was dat er tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen bij geen enkele partij het woord herindeling in het programma stond. Over twee jaar hebben we weer verkiezingen; neem het op in je programma, dan kan de kiezer kiezen. Dat is democratischer dan 20 mensen uit een dorp binnen één avond een mening te laten geven over zo’n ingewikkeld onderwerp. Men vroeg ook waarom we het ineens over herindeling moeten hebben. Waar kwam de vraag vandaan? Raadslid Ymte Heeg legde uit dat de gemeente Littenseradiel kwetsbaar wordt in de vele samenwerkingsverbanden als andere gemeenten om ons heen samengaan en wij niet.

 

De raad gaat in juni een richtinggevende uitspraak doen na de burgers te hebben gehoord. Een vraag wordt gesteld hoe zwaar hetgeen wat de raad op de avonden hierover hoort, weegt bij de keuze van de raad. Raadslid Gosse Hiemstra benadrukt dat als de raad een andere richting kiest dan door de burger wordt aangegeven er wel iets uit te leggen valt.

 

Uit de zaal komen meerdere keren vragen over de financiële voor- of nadelen van herindeling. Wethouder Froukje Hernamdt legt uit dat herindelen op de lange duur waarschijnlijk duurder is dan niet herindelen, maar dat de diensten aan de burger wel langer gewaarborgd blijven. Er zullen echter altijd keuzes moeten worden gemaakt tussen scholen, onderhoud van wegen en bermen, dorpshuizen etc.; dit geldt voor zowel een grote als een kleine gemeente.

 

Terwijl de avond al vergevorderd was, wordt door één van de aanwezigen opgemerkt: “Ik heb nog niet één goede reden gehoord om te herindelen. Schiermonnikoog heeft maar 1000 inwoners en is toch een eigen gemeente, waarom kan dat hier dan niet? Anderen zien bij een herindeling wel praktische taken voor dorpsbelang weggelegd, zoals zelf bouwvergunningen regelen en controles uitvoeren. Al discussiërend komt toch de vraag naar voren: “Hebben we nog keus? Of is herindeling al een feit en  zo ja, kun je per dorp dan kiezen waar je bij wilt?”

 

Aan het eind van de avond kan er inderdaad door het plakken van stickers aangegeven worden in welke richting de gemeenteraad het moet zoeken. Van de 19 Jorwerters die dan nog aanwezig zijn, kiezen er 9 voor zelfstandig blijven en 10 voor herindeling. In de tweede ronde stickers plakken wordt bij een eventuele herindeling door twee derde gekozen voor een plattelandsgemeente, en door een derde voor Bolsward. Bij Leeuwarden willen de Jorwerters in elk geval niet; opvallend – zo wordt opgemerkt – aangezien bijna alle inwoners daar juist hun brood verdienen. En tot slot.. we willen vooral niet met Boarnsterhim!