Koningstitel voor Folkert van der Wei

Wilco Rinia, Folkert van der Wei en Alle Jan Anema (bijgeloot) wonnen zaterdag in Jorwert de heren hoofdklasse uitnodigings wedstrijd. In de finale werd op 5-5 6-0 gewonnen van Johan van der Meulen, Renze Pieter Hiemstra en Pier Piersma na een 5-3 achterstand.

Folkert van der Wei werd unaniem gekozen tot koning van de wedstrijd en hij mocht uit handen van 'onze' Folkert, de "Folkert van der Werff wisselbeker in ontvangst nemen. Voor Alle Jan Anema betekende de winst in Jorwert zijn eerste krans in de heren hoofdklasse.


Eerste omloop
Rutmer van der Meer c.s. wonnen in de eerste omloop van Hendrik Tolsma, Michel van der Veen en Douwe Groenendijk. Johan van der Meulen, Renze Pieter Hiemstra en Pier Piersma wonnen van Jochum Bouma, Jan Willem van Beem en Lennart Adema. Martijn Olijnsma, Jacob Wassenaar en Peter de Boer verloren na een zeer onderhoudende partij van Wilco Rinia, Folkert van der Wei en de toen nog fitte DaniŽl Iseger. Gert-Anne van der Bos, Erik Haitsma en Johannes Boersma waren in de eerste ronde niet opgewassen tegen Jan Dirk de Groot, Herman Sprik en Tjibbe Hansma.

Halve finale
De wedstrijd verliep voor DaniŽl Iseger niet goed. In de halve finale moest hij met een liesblessure het veld verlaten en de achterinse werd vervangen door Alle Jan Anema. Iseger kaatste met Wilco Rinia en Folkert van der Wei. Met de bijgelote Alle Jan Anema wonnen Rinia en Van der Wei de halve finale van Jan Dirk de Groot, Herman Sprik en Tjibbe Hansma. In de andere halve wonnen Johan van der Meulen, Renze Pieter Hiemstra en Pier Piersma van Rutmer van der Meer, Karel Nijman en Alle Jan Anema.


Finale
Johan van der Meulen, Renze Pieter Hiemstra en Pier Piermsma begonnen goed in de finale. Binnen een zucht stonden ze met een spel voor. Wilco Rinia, Folkert van der Wei en Alle Jan Anema lieten zich echter niet het kaas van het brood eten en kwamen terug tot 2-1. Het volgende eerst was wederom voor Van der Meulen c.s. Vervolgens mikte diezelfde Van der Meulen de bal op 6-4 buiten en dus kwam er 3-2 aan de telegraaf. Twee perkmissers en een bovenslag van Folkert van der Wei betekende leek de aansluiting voor Rinia c.s. er aan te komen maar daar stak Johan van der Meulen een stokje voor door twee zitballen te plaatsen. Een kwaadslag van Folkert van der Wei en een kleine kaats die met een snoekduik door Renze Pieter Hiemstra werd verzilverd betekende 4-2 voorsprong voor Van der Meulen, Hiemstra en Piersma. Maar de veerkracht van Rinia c.s. bleek toen het 4-3 werd. Maar op 4-3 en 6-4 was het achterinse Pier Piersma die de bal boven sloeg en dus een mooie 5-3 voorsprong aan de telegraaf bracht voor zijn partuur. Op 5-4 eiste Johan van der Meulen met vier opslagmissers een hoofdrol op. Met nogmaals een opslagmisser, twee bovenslagen van Folkert van der Wei en een voorslag van Renze Pieter Hiemstra die de voorbest opslag inmiddels voor zijn rekening stonden Wilco Rinia, Folkert van Wei en Alle Jan Anema toch nog met de krans om de nek.

 

De uitslag:

1. Wilco Rinia, Folkert van der Wei, Alle Jan Anema

2. Johan van der Meulen, Renze Hiemstra, Pier Piersma

 

 

Tekst: Geartsje de Vries

 

Folkert van der Wei ontvangt de wisselbeker uit handen van Folkert van der Werff.

foto: Guus van de Sande